De Beek Anno 1410 | Sint Truiden
De Beek Anno 1410 | Sint Truiden

De Beek ANNO 1410
Geschiedenis van het gebouw

"De Beek ANNO 1410" is het oudste huis van de stad Sint-Truiden uit 1410 en is omgetoverd tot business flats / appartementen en gastenkamers. Dit maakt ze ideaal voor lange verblijven, korte verblijven, weekendjes weg, ... Onze klanten zijn zowel zakelijke klanten, expats,... als toeristen.

 

Het gebouw uit de 15e eeuw staat op de overgang van droge en vochtig Haspengouw, de oude beek Cicindria ligt aan zijn voeten (onder de straat). Deze overgang van zware leemgrond naar meer doorlatende lösslagen (vruchtbare kalkzandige leemlagen) wordt gekenmerkt door tal van bronnen die uit deze overgang voortkomen.

Zo ontstonden in de middeleeuwen ter plekke tal van brouwerijen vanwege het zuivere bronwater. Het gebouw krijgt deze functie al heel vroeg: ontdekking van een intacte 15de eeuwse kelderverdieping, een middeleeuwse put met een omtrek van 3,80 m in Gobertange. (voorzag de hele stad Sint-Truiden van drinkwater tijdens de Eerste Wereldoorlog).

In 1815 (kadaster, provincie registreren) brouwde de familie Loozen nog steeds “Bock” bier in het gebouw “De Beek ANNO 1410”.

De naam "De Beek ANNO 1410" komt van:
"De Beek" = verwijst naar de Cicindria beek die onder de straat voor het gebouw loopt.
En "ANNO 1410", dat is de datum van het gebouw, de houten balken zijn door de universiteit van Luik gedateerd uit 1410.

* De linkerfoto is van vóór de renovatiewerken in 1995.